Get Adobe Flash player

E-Novice

Kraj:
Email:

MARKO BRECELJ (SLO)

Kantavtor, aktivist, idejni vodja kulturno politične tehnologije "Mehki terorizem", aktualni družbeni kritik in ustvarjalec.

Ugled v Jugoslovanskem kulturnem prostoru si je vzpostavil kot pevec, tekstopisec in kompozitor v rock ansamblu "Buldožer" (1975-1979).Iz žarišča rock dogajanja se je umaknil na obrobje in s pesnikom Ivanom Volaričem Feom v letih 1979, 80 , 81 plenil simpatije srednješolcev v nastopih po razredih, v duetu Duo Zlatni zubi. V Osemdesetih je poznavalce in kritiko razočaral s projektom "Marjanov Čudni zajec" na LP plošči "Svinjam Diamante". Na njej so prvič zapisane pesmi, ki se neposredno tičejo političnih dogodkov (Jesenje Haljine, Svuda ljudi svuda zastave); plošča je striktno dvojezična in potrjuje usmeritev začrtano s singlom "Parada" (Majmuni-Trotoari)-1981.

Deloval je na obrobju javnega življenja, tiste pa, ki so ga hoteli pokopati je, poredkoma sicer, demantiral z odličnimi pesmimi in neprekinjenim nastopanjem.V Devedeseta se je podal v boj za "osvobojena" ozemlja - za mladinske (kulturne) prostore, kjer lahko dozorevajo generacije, ki se bodo morale spopasti z branitelji družbenega in civilizacijskega propada.

V zadnjem desetletju Marko Brecelj še vedno predseduje Društvu prijateljev zmernega napredka, kjer so z razvojem tako imenovane kulturno politične tehnologije ˝Mehki terorizem˝ vzbudili več pozornosti, kot v vseh dvanajstih letih kulturnega uporništva poprej. v okviru tega še naprej delujejo na področju socializacije mladine, političnega osveščanja, podpiranja kritičnosti in kreativnosti, zdravstvene preventive, spodbujanja multietičnosti (multikulturalnosti), informiranosti in izobraževanja. 
Med drugim kot član Sveta CNVOS sodeluje v Odboru za pripravo Sporazuma med Vlado in nevladnimi organizacijami Slovenije, kot član deluje v koprskem Mladinskem in kulturnem centru ter s kantavtorskimi nastopi žanje uspehe, med drugim v Nemčiji, na Poljskem, na Mdžarskem, v Srbiji in Črni Gori.

                                                                                                      naslednji komik

FOTOGALERIJA

Lent 2011