Get Adobe Flash player

E-Novice

Kraj:
Email:


SOBOTA    01.7.    22.00    YUGO MIX    Filip Andronik (BIH), Marijana Perinić (CRO), Dušan Varnićić (SRB),

                                                            Srđan Jovanović (SRB)  Južni veter naših gor listov

Čeprav nas je tiste, ki smo delali na Lentu že veselilo, da se bomo lahko malo naspali in smo tolažili tiste, ki so morali oddelati še noč, je bilo resno vprašanje ali bomo sploh videli kakšno končno zabavo ali vsaj skupen kozarček. Biti devet dni na Lentu je sicer veliko manj kot včasih, a devet dni smejalnega Lenta, pusti človeka izčrpanega in z vnetjem trebušnih mišic.

Filip Andronik, Marijana Perinić, Dušan Varnićić in Srdjan Jovanović so bili štiriperesna deteljica, ki nam je zaželela obilo zabave in smeha do naslednjega standupanja. Začel je Srki, ker je na Stand upanju na Lentu manjkal le enkrat in je to nadomeščal z dodatnim nastopom, seveda ponovno s svežim materialom.

Dule je bil na Lentu prvič. Dejal je : » O tem odru se med Standuperji in Standuperkami veliko govori. Čast je , če te pokličejo, da nastopaš tukaj«. Gre za 'ziheraša'. Pravi, da njegovi nastopi ne temeljijo toliko na interakciji s publiko. Raje se naslanja na svoj material. Heca se iz moško ženskih odnosov in zapletov v šoli. Na nastopu smo videli zakaj se raje drži svojih zgodb. So namreč premišljeno dodelane, da lahko hitro izpeljuje in poantira, s čimer doseže razgibano dinamiko. To mu pride prav, saj mora v kratkem času povzeti zgodbo človeštva od Eve in Adama do dneva današnjega. Če imate priložnost ogledati si nastop Novosadčana, le dajte.

Po Duletu se je Srki ponovno nekaj petelinil po odru. S stolov nas je vrgel s šalami o srbskem vstopu v EU in  njegovi kritiki družbe.

Se pa je Srki pravočasno umaknil žmohtni Šibenčanki Marijani. Čeprav je v Mariboru nastopala prvič, gre za izkušeno mačko. Nastopa po celotni bivši Jugoslaviji, pri nas je do sedaj obiskala le Ljubljano, a nad Mariborom je bila navdušena: » Če bi vedela, da je tukaj tako lepo, bi prišla kak dan, dva prej.« Marijana namreč nima daleč, saj živi in dela v Zagrebu. S komedijo se ukvarja že 10 let, a profesionalno zadnjih nekaj. Tudi v organizacijskih vodah in še marsikje jo je najti, leta se je namreč preživljala kot organizatorka dogodkov. Njen stari material, naslovljen ' Štiklom u mozak, loptom u dupe' je bil usoden za preskok v ekskluzivo. Njena točka pa brez interakcije s publiko ne bi bila ista. Marijana se ne trudi delati moških for, tudi o politiki ne bo dolgovezila. Zakaj, če pa je biti ženska že dovolj odbito? Njene teme so sodobne, na temo socialnih omrežij in stare kot svet o tem kako te poletje prehiti preden odvržeš 'mišelinko'. Ta izraz se pri njej ni prijel, a vsi smo točno vedeli o čem govori. In še en obrat, če so fantje ta večer in druge večere pogosto javkali o zvezah, je Marijana osvetlila lepote samskega življenja.

Ko je Srki povezoval program sem pomislila, kakšnega mojstra počasnega in slikovitega grajenja slik v katere te kar povleče, pravkar spremljam.  A žal nisem imela časa preveč zaplavati v misli, ker je na oder prišel Bosanec, ki ni bil videti kot Bosanec ampak, kot ameriški piflar iz šestdesetih. A mogoče, ker je bil Bosanec nas je razorožil v trenutku in strinjala se bom z občinstvom, ki so ga izpostavili kot najboljšega ta večer. Na Lentu je sicer že nastopal pred tremi leti na BiH večeru. Sama sem njegov nastop spremljala prvič in bila navdušena. Moj oče bi rekel, da je videti, kot da ne zna šteti do pet. A v bistvu gre za nadarjenega in vsestranskega umetnika z visoko inteligenco. Sicer se ukvarja z vizualno umetnostjo. Dela stripa, mi pa njegovo delo poznamo iz glasbenega videa Dubioze Kolektiva. Tisti, ki spremljate Dubiozo veste, da imajo izjemno dobro izdelano grafično podobo. No, saj ni čuda. To, da ilustrira stripe, se pozna tudi v njegovem standupanju. Spretno menjava prikazane situacije, jih zapušča in se ob ravno pravem trenutku vrača v imenu poante. Genialno! Situacije nam riše pod seboj, pred sabo, nad nami in mi vse to vidimo in postanemo del tega sveta, dokler nas lasten krohot ne teleportira nazaj v realnost. Še preden se zavemo, smo spet v eni od situacij in jih doživljamo z vsem svojstvom. Njegove primere so slikovite, pa tudi njegov jezik kar kriči od inovativnosti in poigravanja z besedami, recimo: » Kakva preuzbudljiva preuzbudljivost!« Kaže na to, da vsak vidik svojega delovanja poizkusi oplemenititi, a to naredi na izredno lahkoten način. Vsaj izpade tako mimogrede. Kar ga dela izjemnega umetnika je ohranjanje logike in pripovedne moči naivnega otroka, ki smo ga vsi tako težko odrezali od sebe, da bi lahko postali odrasli. A za tistih nekaj minut smo se tudi mi spraševali kako bi bilo, če bi vse bilo dobesedno, še posebej pregovori in reki in kaj bi bilo, če bi vsi ljudje povedali to, kar res mislijo? Kaj mislite?

Tako je Bosanec zaključil letošnje standupanje na Lentu 2017 in našli smo energijo še za pijačo na Minoritih in ko smo ugotovili, da je za ples nimamo, smo se skupaj vrnili na after jam session v Vetrinjca in za kakšno urico je Jugoslavija bila spet živa v nas, ki smo vsak na svoj način, svojo mladost hočeš nočeš pustili v tranziciji.

Hvala vsem, ki so organizirali in pomagali pri organizaciji. Hvala tistim, ki ste ponoči bdeli in čuvali oder, hvala vsem, ki ste se odzvali vabilu in polnili oder z dobrimi šalami in hvala občinstvu, ki je s strani nastopajočih dobila toliko pohval, da jih ne morem vseh prenesti, ker me boli križ.

Tanja Volf