Get Adobe Flash player

E-Novice

Kraj:
Email:


NEDELJA    25.6.    22.00    POD RADARJEM    Rok Škrlep, Eva Virc, Marko Žerjal, Anton Pevc,

                                                                     Perica Jerković (SLO) 

Nekaj se kuha pod radajem

 

Po predstavi Pod radarjem sem želela izvedeti čim več o stand up potencialu, ki je že v marinadi, ni pa še v pečici. Roka Škrlepa, Jana Kreuzeja, ki je nadomeščal Evo Virc ( ki sem se je prav veselila, saj so komičarke redke), Marka Žerjala in Antona Pevca sta na oder pospremila Perica in Murč, ki je napovedoval Perico. Evo sem hotela vprašati, kako je, če si ženska komičarka v primerjavi z moškimi kolegi, sem povedala fantom v zakulisju. Dejali so, da ne rabim Eve, da mi to pojasni, pojasnili mi bodo oni, ki imajo trdno stališče o tem in sicer, da se ženske ne bi smele ukvarjati s stand up komedijo. Naprej mi je zavrela kri, nato sem pogruntala, da bo sledila logikomična razlaga. Imela sem prav, bila je takšna: » Smisel za humor pri ženski je, kot lepo oprsje (no oni so redkli ' joške'). Zelo pomemben je in punca to mora imeti, da se lahko igraš. Ampak, če je pa plačana za to, da ga/jih kaže, je pa za moškega to preveč.« Mislim, da so s tem povedali več o sebi kot o puncah in komediji, a to nas ni ustavilo, da se ne bi krohotali. Tudi jaz feministka - priznam.

 

Že na začetku je bilo jasno, da so fantje prišli razvnemati publiko. Ker smo zaradi deževnega vremena bili v dvorani Vetrinjca, je bilo najprej toplo, potem vroče. Začetek vsakega od nastopajočih je morebiti bil malo bolj zadržan, a vsakemu je uspelo že po prvi četrtini nastopa držati občinstvo z nevidno nitko in do končnega poantiranja so nas že imeli v popolni oblasti.

 

Gre za šolane fante in to se je poznalo v njihovih nastopih, in sicer da so šolani a tudi, da so fantje. Naj posebej pohvalim domislico o vsajenosti primer povezanih z drevesi  in lesom v slovenske pregovore in izreke, pa o dvojini, ki smo jo Štajerci dobili tako, da smo cepili pravilno dvojino in množino. Že samo za ta segment se splača na njihov nastop.

 

 Ne malo besed je bilo izrečenih na temo, kako težko je dobiti punco, če si stand up komik tako na odru kot za njim. Si mislim, da puncam ravno ni, da bi o njih njihovi fantje pokali šale pred polnimi dvoranami neznancev. A Jan mi je v zakulisju povedal, da je imel oboževalko, ki si je prav želela, da bi nastopila v kakšni njegovih šal. Vprašali smo ga, zakaj je ni takoj poročil. Dejal je, da ko bo rock zvezda, ji bo napisal komad. Sicer pa ženo že ima in pravi, da ga nenehno sprašuje, kaj mu je tega stand upa treba vsakič, ko se vrne z nastopa, s katerim ni bil zadovoljen. Zveni kot pametna ženska. Sicer pa je ona tudi njegova največja kritičarka. Jan pravi: » Včasih mi šalo ubije, še preden jo dam na oder, sicer boli, a to je dobro, saj mi potem ni treba v praksi pred občinstvom ugotavljati, da sem pihnil mimo.« Sicer pa Jan svetuje vsem komikom, ki si sposojajo ženo ali družinske člane in intimne situacije za material ali za to, da na njih vadijo: » Ne testirati šal na ženi ali ljudeh, ki jih imaš rad, treba se je zavedati, da oni niso pristali na to. Če jih uporabiš v materialu, naj se ve, da si karikiral, dodal stvari. Sicer se ne čuditi, če se bodo vaši ljubljeni počutili napadene in izpostavljene.«

 

 Anton Pevc se med nastopom hvali s tem, da je odbojkarski sodnik in šale iz tega loga so noro dobre. Mislim, da odbojkašica ne zamerijo. Tega nam kar manjka, sem ugotovila. Slovenija je tako zelo športna dežela, da vici iz prvenstev ne morejo zgrešiti tarče. Vrhunsko še posebej, ker je izhajal iz sebe in svojih izkušenj in njemu nihče ne bo mogel reči, da 'dobro prevaja šale iz Youtube-a, ameriških in angleških kolegov' kot je bilo namignjeno za enega od naših zvezdnikov, ne bom rekla katerega, saj poznavalci dobro vedo za koga gre. Pristnost torej, je najboljši zaveznik komikov na dolgi rok, zatorej menim, da za nedeljsko druščino pod radarjem ni strahu. Sicer so še pod radarjem, a tam so s svojimi šalami iz svojih malh. Respect!

 

Marko Žerjal je občinstvo zakuril šele s črnim humorjem. Pristen Primorec, ki ne more mimo 'šminka' tem. Videz je na obali pač še posebej pomemben. A črni humor - to bo v prihodnje njegov adut. Težko je bilo reči, ali gre za lik, ali je pač to on. Zato sem preverila v zakulisju. In nisem ugotovila veliko. Na temo punce in fanti in oprsje, raje ne povem, kaj je prijavil. Rekla bom le, bilo je pogumno od njega. Je nabrit, direkten in hiter in priporočam, da spremljate njegovo stand upanje, ker ko zadene žebljico na glavico, jo zadene pošteno in brezkompromisno in čeljust kar pade. Od tod želja ugotoviti ali gre za lik ali ne.

 

Tamladi, bi mu rekli pri nas, Rok Škrlep ima tipični strelčevski študijski problem, ki je menjavanje fakultet. Njegovi kolegi so v zakulisju znali povedati, da ima še enega in sicer namišljeno punco, ki je ni nihče še nikoli videl. Ker se na odru hvali s tem, da punco ima in to kar verodostojno, se v zakulisju branil tako, da je pač takim likom kot so oni, že ne bi predstavil. Kakorkoli je že res, je res, da Rok igra na karto luštkanega, načitanega mladeniča, ki se sprašuje o drevesih in lingvistiki, o pajkicah in obilnih ljudeh. Babice ga zagotovo obožujejo. A prav zato doseže neverjeten kontrast, ko udari s črnim humorjem, ki ga od fanta, ki je še videti politično korektno, ne bi pričakovali sploh. To je njegov potencial. Vidi se, da je od časov mature še nekaj ostalo v glavi in to s pridom izkorišča, več pa skoraj ne morem povedati, saj bi razkrila njegov material. Sicer nočem nikogar žaliti, a definitivno priporočam, da ga najamete na srednih šolah, ko imate učne ure o Cukrarni, ker bo to boljše odpredaval od vas.

 

Perico Jerkoviča poznamo in o njegovem nastopu ne bom pisala veliko, razen, da je bil čisto v njegovem stilu. Dojela sem ga bolj kot mentorja, čeprav je v svojem nastopu preletel vse od sina do študentskega seksa, obiska proktologa in nasploh intimnih stvari, ki so prav tiste, ki jih sicer zamolčimo. Perica je že nad radarjem, a kar ga je v mojih očeh povzdignilo še višje je to, da je valilec dobrih stand uperjev in standuperk, da ima metodo s katero je uspešen in, da bi brez njegovih mentorskih naporov ne imeli take izbire, kot jo imamo. Ta dediščina bo čez leta že cel zaklad za katerega se mu vnaprej zahvaljujem.

 

 

Tanja Volf